NewsWorksSoftwareTextBioContact
background image

Elin Øyen Vister: Soundscape Røst for Imsomnia

October 16, 2012

Still_fra_lytteloungen_crop

As part of my position at BEK I have been assisting Elin Øyen Vister over the past year with preparations for her upcoming sound installations at Tromsø kunstforening. Max, Jamoma and ViMiC is being used for sound spatialisation of her fantastic field recordings of bird life at the Røst island.

The exhibition is opening coming Friday. Saturday I’ll do an artist talk and concert as part of the program connected to the istallation.

 

Utstilling og program under Insomnia

I forbindelse med den 11. Insomniafestivalen for elektronisk musikk har Tromsø Kunstforening gleden av å presentere et omfattende program: underholdende multimediashow, faglige foredrag og seminarer, to konserter, og ikke minst åpningen av en ny utstilling:

Soundscape Røst for Insomnia av Elin Øyen Vister
Åpning fredag 19. oktober kl 20.00

Elin Øyen Vister er Tromsø Kunstforenings festivalkunstner under Insomnia med utstillingen Soundscape Røst for Insomnia. Utstillingen består av to lydinstallasjoner, og i tillegg spiller Øyen Visters kvartett WeDoMagic (Elektronikk, bass, klarinett og cello) live i den ene installasjonen på åpningskvelden.

Utstillingen baserer seg på Øyen Visters flerårige feltarbeid og undersøkelser av lydlandskapet på Røst. Vi får lytte til en levende kystkultur og Norges sårbare sjøfuglbestander hvis mangfold og livsgrunnlag er i ferd med å forsvinne ikke bare på Røst, men i en global skala.

I kunstforeningens 2. etasje har kunstneren innredet to rom og for å sette lyttesituasjonen i fokus: Røster er et nyprodusert lydverk for åtte kanaler, utviklet i samarbeid med Bergen Senter for Elektronisk Kunst (BEK) ved Trond Lossius. Verket er bygget opp som et auditivt lydteater i flere akter, og tar lytterne med på en reise gjennom lydmiljøer fra Røst-arkipelen ytterst i Lofoten.

Det andre arbeidet er installasjonen Soundscape Røst – The Listening Lounge som består av en intim enpersons lyttekino og foajé som forsøker å skape den ideelle lyttesituasjon. Her utforsker Øyen Vister lytteopplevelsen i dybden. Et billettsystem sikrer at hver enkelt besøker kan lytte fullstendig uforstyrret av omgivelsene til Øyen Visters plateutgivelse Soundscape Røst – Spaces an Species Vol 1. Begge arbeidene utforsker lyttestrategier ved formidling av lydkunst. Billetter til lytteloungen bookes i respesjonen.

Øyen Vister har bakgrunn som lydkunstner, komponist og artist under navnet DJ Sunshine og Child Of Klang, og har fullført det interskandinaviske masterprogrammet Nordic Sound Art tilknyttet Kunstakademiet i Trondheim og uteksamineres fra KHIB våren 2013.Tidligere i år ble plateutgivelsen Soundscape Røst – Spaces an Species Vol 1 utgitt på Leynar Recordings. Denne er til salgs i Tromsø Kunstforening sammen med en plakat av Theodor Kittelsens tegninger fra hans opphold på Røst i 1880-årene.

Samarbeidspartnere er: Trond Lossius og BEK, og seniorforsker Tycho Anker-Nilssen /NINA.

Soundscape Røst prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Nordland Fylkeskommune og Komponistenes Vederlagsfond.

Takk til: HiFi klubben i Tromsø for lån av utstyr, Targetti Poluson Norway for spotter, og til Kontrapunkt og Stereofil i Oslo, samt takk til Jon Marius Aareskjold.

 

I forbindelse med Insomniafestivalen holder Tromsø Kunstforening ekstra åpent mandag 22. og tirsdag 23. oktober. Utstillingen står til og med søndag 4. november

 

Program under Insomnia på Tromsø Kunstforening:

Lørdag 20.10 kl 17.00
Presentasjon og konsert av Trond Lossius

Lyd- og installasjonskunstner Trond Lossius gir en presentasjon av sitt arbeid med påfølgende konsert. Lossius arbeider blant annet med tverrkunstneriske prosjekter, underviser på Kunstakademiet i Bergen, og er fagleder i BEK, Bergen senter for elektronisk kunst. Presentasjonen finner sted på Tromsø Kunstforening og konserten starter etter foredraget.

 

Tirsdag 23.10 kl 18.00
Do The Bathysphere. The ocean as musical metaphor
Foredrag om undervannsopptak av Anne Hilde Neset.

Neset er kunstnerisk leder av Ny Musikk, har vært redaktør av The Wire, og er en av grunnleggerne av Electra Productions, et London-basert samtidskunstbyrå. Hun har kuratert utstillinger for bl.a. Londons Tate Modern, South London Gallery, Sonar Festival Barcelona, København IMO og Latitude Festival i Suffolk.

Foredraget holdes på engelsk.

 

Torsdag 25.10 kl 14:00:
Samfunnsdebatt: Oljeindustriens ansvar

Kritisk seminar om bruk av sponsormidler fra oljevirksomheten.

 

Fredag 26.10:
Nordic Electronic Music Convention
- PR, distribusjon og eksport av Norsk elektronisk musikk

12:00 – PR & digital vs physical distribution in 2013
I panelet: Fabrice Desprez (Phunkster PR), Oleg Rozov (Zvooq), Kai Fraeger (Word and Sound). Moderator: Trond Tornes (Phonofile)

13:00 – Exporting Norwegian electronic music, myths and facts
I panelet: Jonas Vebner (MEN), Gilbert Lunde (Artistpartner) og Jan-Kenneth Transeth (Karmakosmetix Records). Moderator: Trond Tornes (Phonofile).

Les mer her: http://www.insomniafestival.no/nordic-electronic-music-convention/

 

Lørdag 27.10 kl 15:00
Emotional Vaseline av Steve Blame

Multimediaforedrag av MTV News-ikonet Steve Blame. Et humoristisk blikk på popstjerner og merkevarebygging, basert på hans bok Getting Lost is Part of the Journey.
Samarbeidsprosjekt mellom Steve Blame, DJ Charlotte Bendiks og VJ Nicolas Horne.

Les mer her: http://www.insomniafestival.no/steve-blame-presents-emotional-vaseline-a-multi-media-show/

 

Samme dag ca kl 17:00
Avslutningskonsert Field Recording workshop
Studenter fra kunstakademiet og musikkonservatoriet har deltatt i workshop ledet av Elin Øyen Vister. Lyttekino hvor lyder og lydkollager fra workshopen presenteres for publikum. Starter etter Steve Blame, ca kl 17.00

 

Alle arrangementer er gratis og åpen for alle!

Velkommen!

www.tromsokunstforening.no